انواع بلوک ساختمان جزو مصالح جدایی ناپذیر در فرایند ساخت و ساز هستند و بدون وجود آنها نمیتوان ساختمانی را بنا نمود. بلوکها در 2 دسته کلی بتنی و سفالی قرار میگیرند که هر کدام مزایا و ویژگیهای خاص خودش را دارد و از آنها باید در مکان مناسب استفاده کرد تا بتوان بهترین بهرهوری را از ساختمان کسب نمود. بنابراین، در این راهنما به معرفی مهمترین بلوکها خواهیم پرداخت تا با آگاهی از خصوصیات آنها، بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
معرفی انواع بلوک ساختمان
برای آشنایی با انواع بلوک ساختمان پیشنهاد میشود روی لینک کلیک نمایید.
خوشبختانه در طی سالهای اخیر بلوکهای بسیاری تولید و روانه بازار شده است. این مورد یکی از مزایای مهم مصالح ساختمانی بوده و مهندسین به این صورت قدرت انتخاب بیشتری داشته و با توجه به نوع سازه خود میتوانند یکی را انتخاب کنند. از انواع بلوکهای ساختمانی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
بلوک لیکا
این نمونه از مصالح ترکیبی از آب، سیمان و سنگدانههای سبک است. سازندگان برای پایین آوردن وزن این بلوکها از رس منبسط استفاده کردهاند. معمولا چگالی این بلوکها بین 900 تا 1700 کیلوگرم بر متر مکعب و حداقل مقاومت فشاری آنها 2.5 مگاپاسکال است. بنابراین، بهترین گزینه به عنوان بلوک عایق شناخته شدهاند. از این مصالح در پروژههای شهری و روستایی میتوان استفاده کرد. بلوک لیکا مزایای بسیار زیادی به شرح زیر دارد:
- بسیار مقاوم
- عایق حرارتی
- جذب آب کم
- بسیار مقرون به صرفه
- سبک وزن
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- قابلیت شیار زدن
بلوک سیمانی سبک
در سالهای اخیر، ساختمانهایی با تعداد طبقات بالا به وفور ساخته شده است. به همین دلیل مهندسین برای پایین آوردن بار مرده ساختمان و امنیت ساکنین از بلوک های سبک وزن استفاده میکنند و امروزه بلوک سیمانی سبک جایگزین مناسبی به جای بلوک بتنی به شمار میرود. از این بلوک در تمام پروژههای ساختمانی مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده میگردد. چالی خشک این محصول بین 900 تا 1700 کیلوگرم بر متر مربع است و دارای مزایای زیر هستند:
- وزن بسیار پایین
- عایق سرما،گرما و صوت
- حمل آسان
- قیمت مقرون به صرفه
بلوکهای سفالی
بلوکهای سفالی وزن پایینتری به نسبت بلوکهای سیمانی داشته و بیشتر برای سقفهای تیرچه و دیوارچینی کاربرد دارند. تنهایی عیب این مصالح مقاومت فشاری پایین آنها بوده و سبب افزایش پرت ساختمانها میشوند. از طرفی، عایق خوبی به شمار نمیروند. البته مزایای فوقالعادهای نیز دارند که عبارتند از:
- وزن پایین
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- امکان نصب لوستر با کمک پیچ و رول پلاک
بلوکهای گچی
بیشترین ساختار تشکیل دهنده بلوکهای گچی، از گچ است. به همین دلیل جزو بلوکهای کم وزن به شمار میروند. این بلوکها قالب خاصی دارند و شامل کام و زبانه هستند که سبب تمایز آنها با دیگر بلوکها شده است. این بلوکها قیمت بالایی دارند و معمولا در ساختمانهای جدید استفاده نمیشوند و بیشترین کاربرد آنها در تیغهکشی، تعمیرات ساختمانها و پارتیشنبندی میباشد. بلوکهای گچی خود انواع مختلفی مانند ساده، سوراخدار و ضد آب دارند و از مزایای زیر بهرهمند هستند:
- سرعت العمل در اجرا
- سبک وزن
- قابلیت حمل ساده
- مقاوم در برابر ترک خوردگی
- سفید کاری سریع انواع دیوار
- مقاوم در برابر زلزله
- عایق صدا
- ضریب انبساطی استاندارد
- ضخامت کم
لیپر
بلوک لیپر از ترکیب پرلیت و سنگدانههای معدنی ساخته شده است. این بلوکها ویژگیها و مزایای بیشماری دارند که سبب شده تا در ساخت وساز بسیار پرکاربرد شوند. از مهمترین مزایای آنها به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- عایق صوتی و حرارتی
- عایق در برابر آتش سوزی
- استقامت بالا
- کارپذیری و برشکاری
بلوک هبلکس
بلوک هبلکس یکی دیگر از مصالح پرکاربرد است که از ترکیب شن، ماسه و آب ساخته میشود. به دلیل مقاومت بالای آنها بیشتر در ساختمانهای چند طبقه استفاده میشوند. زیرا، بار بنا را کاهش داده و در برابر زلزله بسیار ایمن هستند. بیشترین کاربرد این بلوک سبک برای دیوار چینیهای داخلی و بیرونی، دیوارهای نما و پوششهای سقفی است. دیگر مزایای این بلوک عبارتند از:
- قابلیت میخ زنی و سوراخکاری
- قابلیت بازیافت
- سفارشی سازی
- عایق حرارتی و صوتی
- مقاوم در برابر حوادث غیر مترقبه
- سبک وزن
در این راهنما به معرفی انواع بلوک بلوک ساختمان و مزایای هر یک پرداختیم. هر کدام از این بلوکها دارای ویژگیهای مطلوبی است که سبب شده تا رقابت تنگاتنگی برای انتخاب ایجاد نمایند. از این رو، سازندگان باید با توجه به نیاز خود و مشورت با افراد آگاه بهترین نمونه را انتخاب نمایند تا بتوانند ساختمانی با مقاومت بالا، ماندگاری طولانی و کیفیت مناسب بسازند و مشتریان خود را راضی نگه دارند.