این اختلال میتواند موجب دوری فرد از اجتماع شود و صدمات جبرانناپذیری را به روان او وارد کند. امروزه با وجود تلفن همراه و سیل جمعیت مسن در جوامع دو گروه از مردم بیشتر در معرض این اختلال و آسیب قرار دارند.
تنهایی و انزوای اجتماعی اختلال عجیبی است که کمکم و به آرامی شما را به مسیر روانی پیچیدهای هدایت میکند که اگر از آن مطلع نشوید، عواقب سنگینی را به دنبال دارد. ممکن است تحت تاثیر شرایط محیطی مختلفی که افراد در آن به دنیا آمدهاند، زندگی میکنند، کار میکنند یا آموزش میبینند، بهوجود بیاید. یکی نوجوانان و دیگری افراد مسن و تنها هستند که باید بیشتر مراقب این تله باشند. با ما در مجله دلتا همراه باشید تا درباره انزوای اجتماعی بیشتر بدانید.
انزوا یا تنهایی اجتماعی چیست؟
روانشناسان انزوای اجتماعی را تمایل نداشتن به برقراری ارتباط با دیگران و نداشتن حضور فعال در جامعه میدانند. کسی که انزوای اجتماعی دارد، با آدمها احساس راحتی نمیکند. گزارش شده حتی ممکن است این افراد دوستان زیادی داشته باشند اما احساس تنهایی کنند و کسی را واقعن به خود نزدیک ندانند.
اگر بخواهیم از نگاه روانشناسان و البته کاملتر به این پدیده نگاه کنیم، این پدیده در واقع همان طرحواره انزوای اجتماعی است که یونگ بارها در مورد آن صحبت کرده است. در این طرحواره، شخص گمان میکند که از همه دور افتاده و از دیگران متفاوت است و کسی او را نمیخواهد. تمسخر شدن و جدی نگرفتن کودک و عدم پذیرش او و همچنین یاد نگرفتن مهارتهای اجتماعی میتواند از دلایل ایجاد این طرحواره باشد.
انزوای اجتماعی در چه گروهی شایع است؟
بنا بر پژوهشهای اخیر، این طرحواره در افرادی که عضو خانوادههای معروف و شناختهشده هستند، اشخاص با اقلیتهای دینی، افراد بسیار باهوش و سرآمد و افراد مسن، افرادی که فوقالعاده زیبا هستند یا برعکس، در چهره نقص مشخصی دارند یا افراد مبتلا به بیماریهای متفاوت بیشتر دیده میشود.
ویژگی های افراد با انزوای اجتماعی
انزوای اجتماعی در افراد با ویژگیها و خصوصیات مختلفی شناسایی میشود؛ از جمله:
- – نداشتن دوستان و آشنایان
- – احساس طرد شدن و دورماندن از دیگران
- – احساس تنهایی شدید
- – رنج بردن از تنهایی
- – زندگی بدون ادمها و در عزلت
مهمترین نشانههای انزوای اجتماعی
از مهمترین نشانههای انزوای اجتماعی، تمایل به تنها ماندن و دوریکردن از سایر افراد است. یک شخص منزوی با دور شدن از اجتماع میتواند نشانههای دیگری مثل خستگی، بدخوابی، تغییرات شدید وزنی و افسردگی را نیز داشته باشد.
تنهایی اجتماعی دلایل شخصی تری نیز دارد؛ مثل ابتلا به انواع بیماری روانی مثل افسردگی و شخصیت مرزی، شکست در عشق ، بی هدف بودن و بسیاری عوامل دیگر میتواند دلیل این اختلال باشد.
عوامل خطر گروهی
تنهایی ممکن است برخی گروهها را بیشتر از دیگران تحت تاثیر قرار دهد:
- بزرگسالان کمدرآمد
- جوانان
- افراد مسن
- بزرگسالانی که تنها زندگی میکنند
- مهاجران
انزوای اجتماعی و تاثیرات آن سلامتی
شاید فکر کنید که انزوای اجتماعی تنها میتواند بیماری های روانی برای فرد ایجاد کند ولی جالب است بدانید که این طرحواره میتواند بر سلامت فیزیکی شما نیز تاثیر بگذارد و عامل بیماریهای سایکوماتیک و حتی فیزیکی جدی شود. انزوای اجتماعی و تنهایی میتواند خطراتی را برای سلامتی افراد ایجاد کند، از جمله:
- بیماریهای قلبی و سکته
- دیابت نوع 2
- افسردگی و اضطراب
- خودکشی و آسیب به خود
- زوال عقل
- مرگ زودهنگام
تعداد کلمات مطلب: 499