سوله از سازه های فلزی است که استحکام و مقاومت بالایی دارد. این سازه فلزی باید به درستی و با رقت بالا ساخته شود. از طراحی و محاسبات عددی سازه گرفته تا متریال های مختلف برای ساخت آن، همگی باید درست و دقیق و به جا باشند تا سوله سازی بدون مشکل انجام شود. با این حال برخی از اشتباهات رایج در ساخت سوله ما را بر آن داشت تا در این خصوص بیشتر صحبت کرده و 5 مورد از اشتباهات رایج را برای شما بررسی کنیم.
5 اشتباه رایج در ساخت سوله
5 اشتباهی که نباید در ساخت سوله وجود داشته باشد، شامل موارد زیر هستند:
1. اشتباه در محاسبات و طراحی سازه سوله
این اشتباه ممکن است به دلیل استفاده از نرم افزارهای مهندسی اشتباه، اشتباهات انسانی و هر عامل دیگری که باعث شود فشار و میزان بار روی سازه ها به درستی محاسبه نشوند، رخ دهد. معمولا در سوله سازی این اشتباهات ممکن است رخ دهند. به خصوص زمانی که افراد غیر حرفهای اقدام به ساخت سوله کنند.
یکی از محاسبات اشتباهی که میتواند منجر به فروپاشی سازه و ریزش سوله شود، نادیده گرفتن اصول طراحی لرزه ای است. سوله سازی باید با توجه به منطقه آب و هوایی، کاربری و همچنین دقت در زلزله خیز بودن یا نبودن منطقه انجام شود. در مناطقی که خطر لرزه و فرو ریختن سوله وجود دارد، باید از سیستمهای میراگر و اتصالات انعطاف پذیر استفاده شود.اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری در زمینه طراحی و اصول ساخت سوله به دست آورید، پیشنهاد میکنیم به صفحه ساخت سوله مراجعه کنید.
2. اشتباه در مقاوم سازی سازه های سوله
استفاده از روش های نادرست مقاوم سازی سوله می تواند مقاومت بنا و سازه را کاهش دهد. در نتیجه عملکرد آن پایین خواهد آمد. باید با توجه به شرایط خاص سازه و همچنین در نظر گرفتن کاربری و فشار وارده بر آن، روش مناسب جهت مقاوم سازی سوله به کار گرفته شود. البته در این بین، اجرای درست مقاوم سازی سوله هم تاثیر بسیار زیادی در مقاومت آن دارد. حتی با استفاده از روش های درست مقاوم سازی، در صورتی که اجرای آنها صحیح نباشد، مقاوم سازی درستی انجام نخواهد شد. استفاده از تیم اجرایی متخصص و نظارت دقیق بر اجرا میتواند این مشکل را از پیش رو بردارد. ” سازه یدک ” می تواند از صفر تا صد اجرا و مقاوم سازی سوله را زیر نظر متخصصین حرفه ای و مجرب انجام دهد. این سند اصول طراحی لرزهای برای ساختمانهای جدید را توضیح میدهد و اطلاعاتی کاربردی درباره مقاومت در برابر زلزله ارائه میکند. میتوانید از این لینک استفاده کنید.
3. استفاده از متریال و مواد اشتباه
یکی دیگر از اشتباهات رایج در ساخت سوله، انتخاب و استفاده از فولاد با کیفیت پایین است. فولاد با مقاومت پایین در برابرفشار و همچنین واکنش های شیمیایی، می تواند منجر به فاجعه شده و کم کم، سازه سوله از بین برود. باید در انتخاب و استفاده از فولاد در ساخت سوله، دقت کرد. فولادی که در برابر خوردگی نتواند مقاومت خوبی داشته باشد، پایه های اصلی سوله را آسیب پذیر می کند.
این کتاب مرجع معتبری برای طراحی، ساخت و مونتاژ سازههای فلزی به شمار میآید. اطلاعات بیشتر دربارهی این نسخه از کتاب در لینک زیر موجود است:
Steel Construction Manual – AISC
4. اشتباهات مختلف در اجرا
اجرای درست در ساخت سوله بسیار با اهمیت است. جوشکاری در ساخت سوله بسیار مهم است و گاهی با جوشکاری های نامناسب و غیر صحیح، مقاومت سوله پایین خواهد آمد. اگر تست های مختلف التراسونیک و رادیوگرافی و تست های غیر مخرب NDT انجام نشود، نمی توان نواقص موجود در سازه را پیدا کرد.
مونتاژ غیر درست سازه فلزی از دیگر مشکلات در اجرا است که برای جلوگیری از رخ دادن این مشکل باید از مهندسین ناظر و متخصصان حرفه ای در سوله سازی استفاده شود.
5. رخ دادن اشتباه و مشکلات در اتصالات
اتصالات نقش بسیار مهمی در ساخت سوله دارند. اگر پیچ و مهره های مناسب و اتصالات استاندارد در سوله سازی استفاده نشود، مقاومت آن پایین می آید. برای جلوگیری از بروز این اتفاق باید سعی شود تمامی این ملزومات از نوع با کیفیت و استاندارد استفاده شوند.
هزینه ساخت سوله چقدر است؟
سوله سازی از کارهایی است که صفر تا صد آن هزینه بالایی نیاز دارد. برای این که هزینه اضافی در این بین به سازنده و صاحب سوله تحمیل نشود، نباید اشتباهی در ساخت آن رخ ندهد. هزینه ساخت سوله 1403 با توجه به قیمت متریال و مصالح، کمی بالا است. لذا دقت در طراحی، استفاده از مواد مناسب، مقاوم سازی و دقت به این مسائل، بسیار حائز اهمیت است.
برای سوله سازی باید یک عامل مهم دیگر را هم مد نظر داشت که می تواند روی هزینه ساخت آن تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. آن هم متراژ سوله است. هزینه ساخت سوله 1000 متری و هزینه ساخت سوله 200 متری اصلا یکی نیست. از طرفی باید این را هم در نظر داشت که هر چقدر متراژ زیاد شود، روش های اجرا و مقاوم سازی و ساخت سوله، متفاوت تر خواهد شد. نتیجه کار در نهایت یکی است و در هر دو روش، سوله سازی انجام می شود اما با زیاد شدن متراژ، امکان رخ دادن اشتباه بسیار زیاد خواهد شد. لذا بهره گیری از مشاوران و کارشناسان سوله سازی که حرفه ای باشند، اهمیت بیشتری پیدا می کند.