احتمال زیاد اسم پروبیوتیک به گوش شما خورده است بهخصوص وقتی برای خرید به سوپرمارکت میروید. پروبیوتیکها فواید شگفتانگیزی برای سلامت عمومی بدن دارند اما لازم است دلیل استفاده و مزایای پروبیوتیک را قبل از مصرف بدانیم.
پروبیوتیک تا عمق یخچالهای ما، یعنی در مواد غذایی و لبنی نفوذ کرده است. پروبیوتیکها موجودات زنده و مفیدی هستند که سبب سلامت دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و حتی مغز میشوند و بنابراین با وجود سبک ناسالم زندگی این روزها، میتوانند به بهبود عملکرد بدن ما کمک کنند. در ادامه این مقاله از مجله دلتا تمام نکات مربوط به پروبیوتیکها را با هم میخوانیم.
پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیکها موجودات زنده از جنس باکتری و مخمر در بدن ما هستند. این موجودات به حفظ تعادل باکتریهای مفید و مضر بدن کمک میکنند و سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی میشوند.
منابع غنی از پروبیوتیک
محصولات تخمیری مانند ماست، کلم ترش، پنیرهای ترش و کهنه، آب دوغ، سرکه سیب، سیر، زیتون سبز و شکلات تلخ منابع طبیعی حاوی پروبیوتیک هستند. همچنین امروزه محصولات لبنی با پروبیوتیک غنی میشوند و از محصولات پرطرفدار در دنیا هستند. قرص پروبیوتیک هم به شکل مکمل کاربردهای مختلفی دارد.
چرا باید پروبیوتیک استفاده کنیم؟
موجودات زنده مختلفی در بدن ما زندگی میکنند و تعادل این باکتریهای مفید و مضر برای بدن ما بسیار مهم است. عواملی مانند رژیم غذایی ناسالم، استرس، مصرف آنتیبیوتیک و بیماریها میتوانند این تعادل را بهم بزنند و مشکلات گوارشی و ایمنی ایجاد کنند. مصرف پروبیوتیکها به حفظ این تعادل کمک کرده و مانع از بروز مشکلات مختلف در بدن ما میشوند.
فواید پروبیوتیک
به دلیل تاثیرات گسترده پروبیوتیکها در سلامت بدن، مصرف آنها در بسیاری از موارد توصیه میشود:
بهبود هضم و سلامت دستگاه گوارش
از اصلیترین فواید پروبیوتیک، بهبود عملکرد دستگاه گوارش است، چرا که به تجزیه مواد غذایی کمک و از بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، یبوست و اسهال جلوگیری میکند. بنابراین مصرف پروبیوتیک بهویژه در افراد مبتلا به بیماریهای روده مانند سندروم روده تحریکپذیر (IBS)، منجر به بهبود علائم بیماری خواهد شد.
تقویت سیستم ایمنی
پروبیوتیکها باکتریهای خوب روده را تقویت و در نتیجه سبب بهبود عملکرد سیستم ایمنی میشوند. همچنین باکتریهای مفید در پروبیوتیکها، با ویروسها و باکتریهای بیماریزا بهخصوص در دستگاه گوارش و عفونتها مبارزه میکنند.
بهبود سلامت پوست
مصرف منظم پروبیوتیکها در تنظیم باکتریهای مفید پوست و کاهش التهابهای پوستی موثر است. همچنین پروبیوتیک میتواند با تاثیر بر سیستم ایمنی و در نتیجه کاهش التهاب، به بهبود بیماریهای پوستی مانند اگزما و جوش کمک کند.
بهبود سلامت روان
شاید عجیب بهنظر برسد اما مطالعات نشان میدهند که سلامت روده و دستگاه گوارش با سلامت مغز مرتبط است. پروبیوتیک با بهبود عملکرد دستگاه گوارش، علاوه بر تاثیر بر سلامت مغز به کاهش علائم اضطراب، افسردگی و استرس کمک میکند.
پروبیوتیک را چه افرادی باید استفاده کنند؟
مصرف پروبیوتیک برای اکثر افراد بیخطر و به سلامت عمومی بدن کمک میکند اما برای برخی از افراد بیش از دیگران مفید است. این افراد عبارتند از:
- افرادی که از مشکلات گوارشی مانند یبوست، اسهال، نفخ و سندروم روده تحریکپذیر رنج میبرند.
- افرادی که آنتیبیوتیک مصرف میکنند، چرا که آنتیبیوتیک سبب ازبینرفتن باکتریهای مفید و عوارضی مانند اسهال میشود.
- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف که در معرض عفونتهای مختلف هستند.
- افرادی که مبتلا به عفونتهای تناسلی بهویژه واژن هستند.
- در خانمهای باردار به کاهش عفونتهای قارچی و بهبود هضم مادر و کاهش خطر ابتلا به آلرژی در نوزاد کمک میکند.
انواع قرص پروبیوتیک
قرص پروبیوتیک با اهداف مختلفی تولید میشوند. موارد زیر از مهمترین مواردی هستند که برای بهبود علائم آنها پروبیوتیک وجود دارد:
- نفخ شکم
- اسهال
- یبوست
- سندروم روده تحریکپذیر
- عفونت واژن
- تقویت سیستم ایمنی
عوارض مصرف پروبیوتیک
مصرف پروبیوتیک بهطور کلی عارضه جدی بهدنبال ندارد. گاهی مصرف بیش از حد این مکملها سبب اسهال موقت میشود که در طی چند روز برطرف خواهد شد، بنابراین از زیادهروی در مصرف آنها خودداری کنید.